Ποια ψυχολογία θα κερδίσει την καραντίνα

Ποια ψυχολογία θα κερδίσει την καραντίνα

Όλοι οι άνθρωποι που ρωτώ αν φοβούνται τον κορωνοϊό μου λένε «εγώ δε φοβάμαι για εμένα… φοβάμαι για κάποιον άλλο».

 

Εμβαθύνοντας στη συζήτησή μας, καταλήγουμε ότι δεν φοβόμαστε τον κορωνοϊό, κυρίως αν τηρούμε τα λογικά μέτρα υγιεινής και πρόληψης.  Δηλαδή, αν πλένουμε τα χέρια μας, αν δε γλύφουμε τα προϊόντα του σουπερ μάρκετ στα οποία έχουν πιθανότατα βήξει συστηματικά ασθενείς, και φυσικά, αν σταματήσουμε να μιλάμε μέσα στο στόμα και τη μύτη του άλλου. 

 

Μια παγκόσμια ψυχολογική μεταβίβαση. Μεταβιβάζουμε το φόβο μας στον άλλο μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι, ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε; Από το φόβο ασθένειας, στο φόβο του ελέγχου, της ελευθερίας, του μέλλοντος.

Εγώ πιστεύω πως μια αλήθεια για την κατάστασή μας κρύβεται μέσα μας! Δεν θα σταματήσω ποτέ να το πιστεύω αυτό. Μία αλήθεια τουλάχιστον ανά περίσταση! Μέσα στην εξωτική ανασφάλεια για τα πάντα που βιώνουμε, κάτι μπορούμε να βρούμε για να αγκυροβολήσουμε και να καλλιεργήσουμε την ψυχολογία μας.

 

Η σκέψη μάς παίζει πολλά παιχνίδια. Το συναίσθημα τραμπαλίζεται μεταξύ θυμού (για τη ζωή που χάνουμε) και φόβου (για τον άλλο που μπορεί να αρρωστήσει και για εμάς που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει). Το σώμα αρχίζει σε άλλους να ψιθυρίζει και σε άλλους ήδη να ουρλιάζει τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του εγκλεισμού του.

 

Ποιος θα βγάλει άραγε το φίδι από την τρύπα; Η σκέψη, το σώμα ή το συναίσθημα; Όσοι γνωρίζετε τη θεραπευτική μου προσέγγιση, αυτό το τρίπτυχο αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο να εκμαιεύσουμε μία αλήθεια από μέσα μας. Μία τουλάχιστον αλήθεια που θα είναι ικανή να μας βοηθήσει να πορευτούμε ψυχολογικά με πιο θετικό πρόσημο (+) σε μία στρεσογόνα κατάσταση.

 

Γενικά να αναφέρω ότι, το τρίπτυχο Σκέψη-Σώμα-Συναίσθημα δεν το διαχωρίζουμε γιατί ζει ξεχωριστά ως 3 οντότητες μέσα μας. Όλα είναι ένα και ενδοεπικοινωνούν. Το διαχωρίζουμε, όμως, για να αποκτήσουμε μία πιο ουσιαστική πρόσβαση στην εσωτερική μας ψυχική κατάσταση. Παίρνουμε 3 πληροφορίες από 3 διαφορετικές γλώσσες αντί για μία που συνηθίζουμε, όταν απαντούμε στην ερώτηση «Τι κάνεις;» ή «πώς είσαι» ή «πώς νιώθεις». Κι αυτό γιατί μας μιλούν και τα 3 με διαφορετική γλώσσα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα μιας πιθανής εσωτερικής συζήτησης του τριπτύχου Σκέψη-Σώμα-Συναίσθημα στην εποχή του «μένουμε σπίτι».

 

Σκέψη:  Αισθάνομαι ανήμπορη να συλλάβω την παγκόσμια κινητοποίηση για τον ιό. Αμφιβάλω. Τόσα μέτρα; Μέχρι πότε; Και η δουλειά μου; Ύστερα, λέω, πρέπει να κάνω το σωστό. Είναι πολύ μεταδοτικός ο ιός. Αναζητώ την πληροφορία και την ενημέρωση χωρίς να μπορώ να επεξεργαστώ όλα τα δεδομένα. Χάνομαι… χάνω τις βάσεις της λογικής μου ικανότητας μπροστά σε τόσα παράδοξα. Κι όταν τη βρίσκω, πιέζομαι. Πώς θα είναι τα πράγματα μετά; Ο κόσμος; Δομώ και αποδομώ την κατάσταση, τα πάντα συνεχώς...

Συναίσθημα:  Αργώ. Ζω στην καθυστέρηση. Αργώ… χρειάζομαι χρόνο για να μετακινηθώ … πολλά συναισθήματα ταυτόχρονα. Βρίσκομαι σε μία σύγχυση.  Θα έλεγα πως βρίσκομαι σε σοκ… σαν να περιμένω να νιώσω, σαν να νιώθω χωρίς να νιώθω ακριβώς… μία αναμονή. Ένα μούδιασμα με ξαφνικές εντάσεις απροσδιόριστης κατεύθυνσης, από θυμό μέχρι απελπισία. Όταν πέφτω, κατρακυλώ, όταν αισιοδοξώ, φοβάμαι, αγωνιώ...

Σώμα:  Έχω ανησυχία. Μετράω, καθημερινά, διαφορετικά μηνύματα του στρες. Δεν τα προλαβαίνω! Οι 5 αισθήσεις μου περιορίζονται, ως εκ τούτου, αυξάνεται πολύ η αίσθηση ζάλης από το κλειστό περιβάλλον που ζω. Κοφτές αναπνοές, πόνοι στο στήθος, στομαχόπονοι, πονοκέφαλοι, λαιμαργικές τάσεις, αϋπνίες… Είμαι φτιαγμένο για να περπατω, πιέζομαι, πιάνομαι, δυσλειτουργώ...

 

Ας δούμε λοιπόν μαζί καλύτερα την παραπάνω κατάσταση του τριπτύχου μας:

Η σκέψη μας είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο. Υπερφορτισμένη. Υπερλειτουργεί. Έχει να επεξεργαστεί άπειρα νέα δεδομένα, να προσαρμοστεί, να κρίνει, να δεχτεί, να αμφιβάλλει, να κατανοήσει…  Η δουλειά της είναι εξάλλου να μη σταματά ποτέ, να μας πλημμυρίζει από σκέψεις (λέξεις και εικόνες, δηλαδή). Είναι απόλυτα φυσιολογικό (το λογικό της φύσης της) να καταφεύγει σε διαφορετικές θεωρίες για να δουλέψει την αποδοχή της πραγματικότητας. Έτσι θα βοηθήσει και τη μνήμη της. Θα θυμάται μεθαύριο αυτά που ζει βάσισμένη στα ιδεολογικά σχήματα που θα χτίσει. Δεν θα σταματήσει καθόλου να προβάλλει τα πράγματα στο μέλλον, γιατί αυτή είναι η δουλειά της, να πηγαινοέρχεται σαν σβούρα στο παρελθόν και το μέλλον. Έτσι, θα μας γεμίζει ερωτήσεις.

Το συναίσθημα από την άλλη μεριά θέλει χρόνο να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Λογικότατο. Το συναίσθημα ζει σε άλλους χρόνους μέσα μας. Αργεί να πει ακριβώς τι νιώθει. Οι διαφορετικές ποιότητές του εναλλάσσονται μέχρι να φύγει το σοκ.  Το σοκ ήρθε από την απότομη αλλαγή της πραγματικότητας. Προσοχή! Αυτά που μας υποδεικνύει το συναίσθημα αυτή την περίοδο, δεν είναι μόνο τα συναισθήματα για τη νέα κατάσταση που ζούμε. Τα συναισθήματα είναι όλη η ιστορία μας. Είναι αυτά που περιέχουν τα κίνητρα και τα αντικίνητρα της ζωής μας. Οπότε, αυτά που μεταφέρει τώρα, μπορεί να σχετίζονται με άλλα θέματα εκτός της καραντίνας. Είναι αυτά που κουβαλάμε από πριν και βρίσκουν τώρα εύφορο έδαφος να εκφραστούν. Δεν μπορούμε να επιταχύνουμε τη συναισθηματική μας προσαρμογή. Δεν υπάρχει ψυχοθεραπεία ή αυτογνωσία εξπρές! Το συναίσθημα θέλει παρατήρηση, αποδοχή και χρόνο για να υποδείξει κίνητρο.

Το σώμα; Το πιο παροντικό, το πιο γειωμένο μας κομμάτι, το πιο άμεσο. Όλη η αναστάτωση του τριπτύχου καθρεπτίζεται στο σώμα μας. Αν και πρακτικά βεβαρημένο, το σώμα μας είναι το πιο ασφαλές μονοπάτι αναζήτησης της αλήθειας μας αυτή την περίοδο. Είναι το μόνο που μπορεί να μας γειώσει, να μας φέρει στο εδώ και τώρα και να μας θυμίσει ότι είναι η προτεραιότητα των πάντων! Αν στρέψουμε όλη την προσοχή μας στην αποκωδικοποίηση της σωματικής μας γλώσσας… θα ηρεμήσουμε τη σκέψη και το συναίσθημα (αυτό γίνεται αυτόματα) και θα οδηγηθούμε σε ένα πιο ισορροπημένο τρίπτυχο. Τουλάχιστον θα ασχοληθούμε πιο ουσιαστικά με την επένδυση στην υγεία του! 

 

Παίρνουμε λοιπόν ως δεδομένο ότι η σκέψη και το συναίσθημα θα είναι καθόλη τη διάρκεια της καραντίνας σε μεγάλη φόρτιση. Η ανασφάλεια είναι πραγματικά τεράστια. Η ψυχολογία που θα κερδίσει την καραντίνα, θα είναι η ψυχολογία που θα ξέρει από που να αισθανθεί ασφαλής. Για να κερδίσουμε σε ασφάλεια, στρεφόμαστε, λοιπόν, στον έλεγχο από το σώμα μπαίνοντας πιο ενεργά στη διαχείριση του άγχους του. Ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες του, ψάχνοντας τη γλώσσα του. Το σώμα είναι πολύ δυνατό, αλλά αν το αμελήσουμε για καιρό θα αρχίσει να μιλά με «πόνο». Συνήθως αργούμε να ακούσουμε τη γλώσσα του γιατί είμαστε απασχολημένοι με τη σκέψη.  Ακούμε τον «πόνο» αλλά όχι τα προμηνύματά του. Ακούμε το πλην (-) αλλά όχι το συν (+) δηλαδή την υγεία και την ευεξία του.

Ας αποφασίζει το σώμα μας περισσότερο αυτόν τον καιρό που μένουμε σπίτι. Ας ακούμε τι θέλει, τι σιχαίνεται, τι μιλά... και ας γίνει η γλώσσα του οδηγός του τριπτύχου μας! Έχουμε πολλά να ανακαλύψουμε και να αισθανθούμε.

 

Περιμένουμε πολλές ψυχικές ασθένειες, περιμένουμε πολλές διαταραχές άγχους, περιμένουμε πολλές κρίσεις πανικού, περιμένουμε πολλά νοσήματα από την ασθενική ψυχολογία μας μέσα και μετά την καραντίνα. Δεν θα έρθει κανένας, όμως, στο σπίτι μας να μας επιβάλλει να τρώμε πιο υγιεινά, να γυμναζόμαστε, να κόψουμε το κάπνισμα, να περιορίσουμε το αλκοόλ, να αναπνέουμε πιο βαθιά, να χαμογελάμε, να κλείσουμε την τηλεόραση, να μειώσουμε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, να σκεφτούμε ουσιαστικά το μέλλον και την ευτυχία μας… Μόνο εμείς μπορούμε μόνοι μας! Και με αυτή την έννοια θα είμαστε πάντα ελεύθεροι να βρούμε την ασφάλεια που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τον πιο σοβαρό κίνδυνο, τον κίνδυνο της ψυχολογίας μας.

 


Μακάρι να μπορούσα με ένα άρθρο να μεταφέρω όλη τη διαχείριση του άγχους. Ελπίζω να βοήθησα μόνο στο να ξεκινήσετε πιο μεθοδικά να ακούτε το σώμα σας ως ένα συγκλονιστικό μέσο για την παροχή ασφάλειας σε αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο που ζούμε. Γιατί αυτή η ψυχολογία θα κερδίσει την καραντίνα μέχρι να ανακαλύψουμε αν ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε! Κι εγώ κάνω ακριβώς το ίδιο.

 

Η ασφάλεια βρίσκεται μέσα μας!

 

Εύη Σύρου

Γνωσιακή Ψυχολόγος

Université Lumière Lyon 2

 

 

 

 

Facebook Page: Συνθετική Αυτογνωσία www.evysyrou.gr

Ιστοσελίδα:   www.evysyrou.gr

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Ενημέρωση Ψυχολογικής Υποστήριξης: Το γραφείο λειτουργεί κανονικά μόνο με ατομικά ραντεβού. Για τη μετάβασή σας συμπληρώνετε το έντυπο για μετακίνηση ΤΥΠΟΥ Β αιτιολογία 1 «Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στο γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία».

Διαδικτυακά ραντεβού γίνονται κατόπιν συμφωνίας. Ομαδικές συναντήσεις και σεμινάρια δεν πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας.
Με εκτίμηση, Εύη Σύρου Γνωσιακή Ψυχολόγος, Université Lumière Lyon2.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2103475071.

 


 

*Πηγή Άρθρου & Δικαιώματα: Εύη Σύρου

* Τα άρθρα είναι ψυχοεκπαιδευτικά. Δεν είναι διαγνωστικά ούτε θεραπευτικά εργαλεία.

 


Ποια ψυχολογία θα κερδίσει την καραντίνα

Facebook

Like us on :

Άρθρα
Ποια ψυχολογία θα κερδίσει την καραντίνα

Όλοι οι άνθρωποι που ρωτώ αν φοβούνται για τον κορωνοϊό μου λένε «εγώ δε φοβάμαι για εμένα… φοβάμαι ...

Μένουμε σπίτι, αλλά βγάζουμε έξω το φόβο μας!

Ο φανταστικός κίνδυνος του κορωνοϊού είναι ο πιο επικίνδυνος γιατί χτίζει τα θεμέλια για μία ...

Η μάχη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Πώς θα γλυτώσετε τα παιδιά σας μέσα στην καραντίνα από το σύνδρομο του playstation. Ένα παιχνίδι ...

Αντίληψη & Μαθησιακές Δυσκολίες

Η σκέψη μεγαλώνει σαν το σώμα μας;


Δημιούργημα της: Dynamic Works
Powered By: EasyConsole CMS