Γνωσιακή Ψυχολογία

Διαχείριση Άγχους & Ψυχοσωματικών Συμπτωμάτων

Ημερομηνίες Σεμιναρίου:  3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018


Διαχείριση Άγχους & Ψυχοσωματικών Συμπτωμάτων

Stress & Crisis management με την πιο διαδεδομένη τεχνική εντοπισμού & διαχείρισης Autogenic Training.

Χρόνιες... κρυφές ή φανερές πηγές άγχους ριζώνουν τόσο βαθιά στη σκέψη και το συναίσθημά μας με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουμε πια πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς άγχος. Έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το ελέγχουμε. Ότι αυτό είναι ισορροπία. Το σώμα όμως αντιδρά "μιλώντας" ή "ουρλιάζοντας" τη φωνή της πίεσης που δέχεται από τη σκέψη και το συναίσθημά μας. Και κάπως έτσι γεννιούνται τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Όλο και περισσότεροι ανάμεσά μας επισκέπτονται τον γιατρό τους με κάποιο σύμπτωμα και ακούν τη χαρακτηριστική έκφραση: "Είναι από το άγχος".
Όλο και περισσότεροι από εμάς δηλώνουμε "αγχωμένοι", περιμένοντας ουσιαστικά η κατάστασή μας να αλλάξει από εξωγενείς συνθήκες, χωρίς εμείς να αναγνωρίζουμε τελικά τι σημαίνει το άγχος πάνω στο σώμα μας, τη σκέψη μας ή το συναίσθημά μας.

Μοιάζει σχεδόν σαν ιός, σαν μάστιγα του σύγχρονου πολιτισμού που δεν αφήνει κανέναν να ξεφύγει, ...μοιάζει και σαν μία δεύτερη κατάσταση του εαυτού μας μέσα στην οποία δεν είμαστε τελικά καθαρά... εμείς!

Ποιος είναι, όμως, ακριβώς αυτός ο "αγχωμένος εαυτός"; Πόσο χρονών είναι και πόσο έχει επιβαρύνει τον "μη αγχωμένο εαυτό" μας;

Σε αυτό το σεμινάριο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ξεκάθαρα αυτούς τους δύο εαυτούς σας και να μπορείτε μόνοι σας να αναγνωρίζετε στην καθημερινότητά σας τη μάχη των δύο αυτών εαυτών σας με στόχο τη συνεργασία και την ισορροπία τους πριν το ξέσπασμα ασθένειας ή κατάθλιψης. Η διαχείριση είναι θεραπεία!

Ο ΑΓΧΩΜΕΝΟΣ ΕΑΥΤΟΣ
Μελετάται με ειδικό ερωτηματολόγιο μέσα από το οποίο κάνουμε τη διάγνωση του ψυχοσωματικού σας άγχους μέχρι την ημέρα του σεμιναρίου. Έτσι, βλέπουμε με ακρίβεια τα συμπτώματα που πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα. Παράλληλα, με τις σωματικές ασκήσεις, μελετάμε την απόκλιση από τη μυοσκελετική ισορροπία που έχει φέρει το χρόνιο άγχος στο σώμα και σημειώνουμε με ακρίβεια τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε στο μέλλον και που είναι επιρρεπή σε ασθένεια ή πόνο.


Ο ΜΗ ΑΓΧΩΜΕΝΟΣ ΕΑΥΤΟΣ
Θα λέγαμε ότι κανείς δεν τον θυμάται! Υπήρχε κάποτε μια τέτοια ήρεμη ισορροπία, ίσως, όταν είμασταν ακόμη παιδιά. Όμως χάθηκε στο χρόνο... Ίσως, σήμερα, μοιάζει με την κατάσταση του εαυτού μας στον ύπνο, τουλάχιστον μυικά, αλλά, τότε, δεν έχουμε σκέψη σε εγρήγορση, μόνο σώμα σε χαλάρωση. Πώς ανακαλύπτουμε άραγε τον "μη αγχωμένο ευατό" μας ; Υπάρχει μία ειδική τεχνική που μας τον αποκαλύπτει:

 

Η τεχνική AUTOGENIC TRAINING (Τεχνική J.H.Schultz)

 

Πρακτικά, είναι μία διαδικασία που μας μαθαίνει πώς μπορούμε να ρίξουμε εμείς (ΑΥΤΟΓΕΝΩΣ) οι ίδιοι όλη τη μυική μας ένταση σαν να βρισκόμασταν στην κατάσταση του ύπνου. Δεν είναι ύπνωση, ούτε μαγικά! Είναι μία επιστημονική μέθοδος που βασίζεται στην στροφή της αντίληψής μας σε διαφορετικά μέρη του σώματος, που ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη άφεση της έντασης.

 

H Ολική Χαλάρωση αποτελεί το αποκορύφωμα ισορροπίας του τριπτύχου μας σκέψη-σώμα-συναίσθημα. Μας μαθαίνει με ακρίβεια τα σημεία του σώματος που έχουν επιβαρυνθεί από τις συνήθειές μας. Απελευθερώνει τη σκέψη από το σώμα και δημιουργεί μία μοναδική αίσθηση του εαυτού μας, σαν να έχουμε πλήρη, ελεύθερη αντίληψη μέσα σε ένα σώμα τόσο χαλαρό όσο αγγίζει η κατάσταση του ύπνου....Δηλαδή, μας δείχνει πως είναι πραγματικά ο "μη αγχωμένος εαυτός" μας!

Δομή του Σεμιναρίου:

- Θεωρητική προσέγγιση του άγχους & ανάλυση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων

- Ασκήσεις Ευθυγράμμισης & Ισορροπίας & Αναπνοής
- Μέτρηση του άγχους στο σώμα με ειδικό ερωτηματολόγιο
- Εισαγωγή στην τεχνική διαχείρισης του Άγχους AUTOGENIC TRAINING (Τεχνική J.H.Schultz) με πρακτικές ασκήσεις & θεωρία
- ΟΛΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ (ακολουθώντας της οδηγίες ειδικών ασκήσεων)


*Το σεμινάριο απευθύνεται:

- ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ: "ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ!"

- Σε όσους έχουν περιοδικά κάποιο/κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

 

Πονοκέφαλος ή ημικρανία
• Στομαχόπονος
• Πόνος στην πλάτη ή τη σπονδυλική στήλη
• Ταχυπαλμία
• Κρύα χέρια
• Υπερέκκριση οξέων του στομάχου
• Διάρροια ή Δυσκοιλιότητα
• Αίσθηση μόνιμης εξάντλησης
• Στεγνό στόμα
• Σφίξιμο στο στήθος ή το στομάχι
• Τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας
• Ναυτία
• Καθυστέρηση της περιόδου
• Αυξημένη ή απότομη ανάγκη για ούρηση
• Τρεμάμενα χέρια
• Γρήγορες και μικρές αναπνοές
• Ιδρωμένα χέρια/πόδια/μασχάλες
• Αρρυθμίες
• Αϋπνίες

 

Η εκπαίδευση Autogenic Training εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα σε κρίσεις πανικού, stage fright, διαχείριση πόνου σε χρόνιες παθήσεις, έλεγχο διατροφικών διαταραχών και εξαρτήσεων καθώς επανασυνδέει την αντίληψη με το σώμα μας. Εφαρμόζεται παράλληλα σε ζευγάρια με δυσκολία σύλληψης, στη διαχείριση φόβου αποβολής, την αγωνία του τοκετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγώντας τεχνικά σε Ανώδυνο Τοκετό.

 

AUTOGENIC TRAINING (J.H.Schultz): Η τεχνική της άριστης λειτουργίας του οργανισμού με τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας:

Είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη όπου και έχει καθιερωθεί ως απαραίτητη μέθοδος χειρισμού του πόνου και της αναπνοής σε μετεγχειρητικούς ασθενείς. Έχει άμεσα αποτελέσματα στη διαχείριση των διαταραχών άγχους και αποτελεί ένα επιπλέον πρίσμα μέσα από το οποίο μπορεί ο καθένας μας να ελέγχει το τρίπτυχό του ανά πάσα στιγμή το χρειαστεί στη ζωή του. Γίνεται, δηλαδή, τρόπος ζωής, η άριστη λειτουργία του οργανισμού με τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

--------------------------------------------------------------------------------


* Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας - Μέγιστος αριθμός: 15 άτομα

* Ημερομηνία σεμιναρίου: ΔΕΥΤΕΡΑ 3 Δεκεμβρίου 2018 18.00-22.30

* ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: 17.45

* Διάρκεια: 4,5 ώρες
* Τόπος διεξαγωγής ΑΘΗΝΑ: Μυκηνών 11 & Μ.Αλεξάνδρου, Κεραμεικός (μετρό Κεραμεικός)

* Δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής

*Δίνεται υλικό του σεμιναρίου

* Φέρνετε μαζί σας άνετα ρούχα & κάλτσες

 

----------------------------------------------------------------------------------
Πληροφορίες & Εγγραφές:

***210 34 75 071 & 6932442722 (αφήνετε τα στοιχεία σας στον τηλεφωνητή αν δεν μιλήσουμε) 

[email protected]
 

Εύη Σύρου - Γνωσιακή Ψυχολόγος
Doctorante UNIVERSITE LUMIERE LYON2


Facebook

Like us on :

Άρθρα
Αντίληψη & Μαθησιακές Δυσκολίες

Η σκέψη μεγαλώνει σαν το σώμα μας;

Σεξουαλική εξάρτηση

Υπάρχει εθισμός στο σεξ;

Έκτρωση...Το τίμημα της σχέσης;

Ο «πελαργός» ήταν ένα ψέμα, όχι ένα λάθος!

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ατόμων με αναπηρία

Η ελευθερία ενός ατόμου ορίζεται από τη διαφορετικότητά του.


Δημιούργημα της: Dynamic Works
Powered By: EasyConsole CMS