Γνωσιακή Ψυχολογία

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Η Συναισθηματική Νοημοσύνη είναι το κλειδί της δημιουργίας της Συνθετικής Αυτογνωσίας. 


Έχει διαπιστωθεί τόσο στη μελέτη της αυτογνωσίας όσο και στη θεραπεία ότι αυτό που ονομάζουμε δυσκολία ή πρόβλημα σχετίζεται συνήθως με το μπλοκάρισμα ή την παρερμηνεία των πληροφοριών που δεχόμαστε ανά πάσα στιγμή από τις 3 βασικές πηγές της ανθρώπινης ομιλίας:

 

1. Τη γλώσσα της σκέψης

2. Τη γλώσσα του συναισθήματος

3. Τη γλώσσα του σώματος.

 

Αυτές οι τρεις πηγές ομιλίας, μιλούν ταυτόχρονα, δηλαδή, στέλνουν παράλληλα ένα ερέθισμα ή αλλιώς μία πληροφορία. Η ανθρώπινη αντίδραση διαμορφώνεται, τις περισσότερες φορές από την απόφαση να ακολουθήσει κάποιο από τα πιο ισχυρά μηνύματα που μιλούν ανά πάσα στιγμή.

 

Το σώμα αντιδρά βιολογικά σε κάθε ερέθισμα, χωρίς, όμως να γίνεται πάντα αντιληπτό από τη σκέψη μας. Η σκέψη, αν δεν έχει άλλες νοητικές προτεραιότητες, ψάχνει να το εξηγήσει, ενώ το συναίσθημα μπερδεύεται στα αντιφατικά μηνύματα αυτής της ενδοεπικοινωνίας! Κι αν δεν μπερδεύεται, μπορεί και να γεννιέται εκ νέου, ακολουθώντας κάποια αίσθηση του σώματος ή ίσως μια νοητική καθοδήγηση εκείνης της στιγμής.

 

Ο αποστολέας των μηνυμάτων, δηλαδή ο πομπός,  αλλά και ο υποδοχέας τους, δηλαδή ο δέκτης της πληροφορίας, δημιουργούν συχνά μία υπερφόρτωση ενδοεπικοινωνίας, που χάνει ή ταυτίζει τον πομπό με τον δέκτη. Όλες αυτές οι πηγές ομιλίας που τείνουν σε μία επικοινωνία, μιλούν ταυτόχρονα και δεν γνωρίζουμε πάντα ή καθόλου τη γλώσσα που μιλάνε.


Το ανείπωτο, λοιπόν, αυτό δηλαδή, που απομένει στο χάος της ενδοεπικοινωνίας με τον εαυτό μας, είναι αυτό, που είτε δημιουργεί συνήθειες συμπεριφοράς ή έκφρασης, είτε διογκώνεται σιωπηλά μέχρι να ξεσπάσει σε απρόσμενη στιγμή.


Πώς μπορούμε άραγε να αποκωδικοποιήσουμε τις γλώσσες του εαυτού μας και να τις ισορροπήσουμε σε αυτό το κανάλι τρίπτυχης συνεννόησης σκέψη-σώμα-συναίσθημα; Πού συναντά η σκέψη το συναίσθημα και πότε τείνουν να επικοινωνήσουν; Τι συμβαίνει όταν αποκωδικοποιείται η γλώσσα του σώματος;


Όλα αυτά τα ερωτήματα οδηγούν με την ενασχόλησή τους, σε αυτό που ονομάζουμε Συναισθηματική Νοημοσύνη, τη νοημοσύνη δηλαδή, που προκαλεί μία ολιστική ετοιμότητα στο παρόν, καθώς συνδυάζει όχι μόνο τη χρήση νοητικών διεργασιών, αλλά συμπεριλαμβάνει τη βαθύτερη κατανόηση της ενδοεπικοινωνίας μας και πολύ περισσότερο του άλλου!

 

Όσο αυξάνεται η ακρίβεια στη μετάφραση της ενδοεπικοινωνίας μας, τόσο το παρόν αποκτά μεγαλύτερη αξία αφού διατυπώνει την αλήθεια της πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιτρέπουμε στην αλήθεια της πληροφορίας, τη συνθετική απόδειξη από την υποστήριξη της σκέψης μας, του σώματός μας και του συναισθήματός μας.

 

Η πληροφορία μεταφράζεται από την ισορροπία του μοναδικού μας τριπτύχου. Το τρίπτυχο που δεν μιλάει πια ταυτόχρονα αλλά επικοινωνεί και αποφασίζει τι σκέφτεται και τι αισθάνεται για τη βέλτιστη πρόσβαση στην επιθυμία του είναι.


Συναισθηματική Νοημοσύνη

Facebook

Like us on :

Άρθρα
Αντίληψη & Μαθησιακές Δυσκολίες

Η σκέψη μεγαλώνει σαν το σώμα μας;

Σεξουαλική εξάρτηση

Υπάρχει εθισμός στο σεξ;

Έκτρωση...Το τίμημα της σχέσης;

Ο «πελαργός» ήταν ένα ψέμα, όχι ένα λάθος!

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ατόμων με αναπηρία

Η ελευθερία ενός ατόμου ορίζεται από τη διαφορετικότητά του.


Δημιούργημα της: Dynamic Works
Powered By: EasyConsole CMS