Γνωσιακή Ψυχολογία

Η Ιστορία της Συνθετικής Αυτογνωσίας

Η Ιστορία της Συνθετικής Αυτογνωσίας

Η Ιδέα… της Συνθετικής Αυτογνωσίας γεννήθηκε το 2000 στη Γαλλία.

 

Μέσα στα ερευνητικά πλαίσια διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Université Lumière Lyon2 γεννήθηκε το ερώτημα:

 

Πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε τη Συναισθηματική Νοημοσύνη στην ψυχοθεραπεία και την αυτογνωσία;

 

Εκεί, λοιπόν, μελετήθηκε συστηματικά στην ψυχοθεραπεία η πρακτική έλλειψη της σύνθεσης των 3 βασικών ανθρώπινων εργαλείων αυτογνωσίας: «σκέψη-σώμα-συναίσθημα».

 

Σε συνεργασία, με την Ιρλανδική Εταιρεία BCL Training & Consultancy που εδρεύει και στη Λυών, κομμάτια της σημερινής Συνθετικής Αυτογνωσίας, κυρίως role playing, stress management, presentation skills, time perception, communication analysis, creative writing, εφαρμόστηκαν σε ομάδες στελεχών επιχειρήσεων και φοιτητών πανεπιστημίων σε ετήσια κυρίως προγράμματα.


Κεντρικός άξονας στη σύνθεση των πρακτικών γύρω από το τρίπτυχο «σκέψη-σώμα-συναίσθημα» ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα, η Συναισθηματική Νοημοσύνη. Η πολυποίκιλη και πολυσυζητημένη Συναισθηματική Νοημοσύνη, που ξεπερνάει τα όρια της σκέψης, αγγίζει γνώση του συναισθήματος και αποτελεί άγνωστο κομμάτι στην αντίληψη του σώματος. Τουλάχιστον, έτσι έδειχναν τότε οι έρευνες οι οποίες πραγματοποιούνταν κυρίως στην Αμερική. Έτσι, η Συνθετική Αυτογνωσία χρειάστηκε να ταξιδέψει και εκεί, συγκεκριμένα, στα γραφεία του Daniel Goleman στη Βοστόνη, εμπνευστή της σύγχρονης θεωρίας της Συναισθηματικής Νοημοσύνης και ιδρυτή του HAY GROUP, που μελετά συστηματικά τη Συναισθηματική Νοημοσύνη κυρίως στον Εργασιακό χώρο.

 

Από εκεί στην άλλη άκρη της γης, η έρευνα του τριπτύχου πήρε την έγκριση για μία διαπολιτισμική έρευνα, που θα μελετούσε τους τρόπους που το τρίπτυχο «σκέψη-σώμα-συναίσθημα» επηρεάζεται από τον κοινωνικό ρυθμό. Με άλλα λόγια, τον καθημερινό μας ρυθμό, δηλαδή, αυτόν που διαμορφώνεται από το χώρο και το χρόνο στην καθημερινότητά μας.

 

Στη συνέχεια, η Συνθετική Αυτογνωσία βρήκε συνεργάτες στο HAY GROUP, παράρτημα της Αθήνας, πέρασε μία ιδιαίτερη μεταχείριση, αφού η γλώσσα έμπαινε εμπόδιο στη διαπολιτιστική σύνθεση της έρευνας. Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά μπερδεύτηκαν σε ένα δικό τους τρίπτυχο που αναδιπλώθηκε και μεταφράστηκε ολοκληρωτικά στην πρακτική!


Έτσι, πιλοτικά προγράμματα και πρώτες ολοκληρωμένες ομάδες έφεραν το 2004 τη Συνθετική Αυτογνωσία στον πρώτο της πειραματικό χώρο, στην καρδιά της Αθήνας, στην περιοχή Ψυρρή. Μέσα σε ένα καφέ με το όνομα GroupTherapy και τις ώρες που αυτό ήταν κλειστό για το κοινό, δημιουργήθηκαν τα πρώτα σχήματα πρακτικής και ουσιαστικής εργασίας του τριπτύχου.

 

Συνθετικές τεχνικές με άλλο στόχο η καθεμία ενώθηκαν με κέντρο την αυτογνωσία, την ολιστική προσέγγιση δυσκολιών, τη διάγνωση και τη θεραπεία.

 

Παράλληλη δραστηριότητα δημιουργήθηκε και στην περιοχή του Βύρωνα στο Κέντρο Εσωτερικής Ανάπτυξης ΕΣΩΘΕΝ.

 

Το 2005, η Συνθετική Αυτογνωσία ενσωματώθηκε στην Ομάδα ΑΤΡΟΠΟ στο Φάληρο, σε ένα χώρο Θεατρικής Έκφρασης και Προσωπικής Ανάπτυξης, όπου πραγματοποιήθηκαν ποικίλα προγράμματα σε εναλλαγές χρονικών σχημάτων και στόχων. Για πρώτη φορά, ενσωματώθηκε στη Συνθετική Αυτογνωσία η προσθήκη εκδρομών σε βουνό και σε θάλασσα, με στόχο την εφαρμογή της δομής της σε φυσικό περιβάλλον. Από εσωτερικά σε… εξωτερικά τοπία με στόχο αντίποδες πτυχές αυτογνωσίας.


Το 2006, σεμινάρια ειδικής εφαρμογής φέρνουν τη Συνθετική Αυτογνωσία στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Δήμο Σταυρούπολης και την ομάδα χορού της Αυγής Προγκίδη στη Σχολή Χορού ΙΡΙΣ.

 

Παράλληλα, ειδικά ταξίδια με επιπρόσθετες ασκήσεις διερεύνησης του τριπτύχου αρχίζουν να πραγματοποιούνται στον Όλυμπο, στα Γιάννενα, στα Χανιά  και στη Λίμνη Πλαστήρα σε μία ειδική συνεργασία με τον Δημήτρη Χαραλαμπίδη του κέντρου Ενημέρωσης & Διοργάνωσης Δραστηριοτήτων TAVROPOS.

 

Από το 2007, ο χώρος της Συνθετικής Αυτογνωσίας βρίσκεται στον Κεραμεικό, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον για ομαδικές και ατομικές συναντήσεις που επιτρέπουν την άνετη χρήση όλων των τεχνικών έκφρασης.


Η Ιστορία της Συνθετικής Αυτογνωσίας

Facebook

Like us on :

Άρθρα
Αντίληψη & Μαθησιακές Δυσκολίες

Η σκέψη μεγαλώνει σαν το σώμα μας;

Σεξουαλική εξάρτηση

Υπάρχει εθισμός στο σεξ;

Έκτρωση...Το τίμημα της σχέσης;

Ο «πελαργός» ήταν ένα ψέμα, όχι ένα λάθος!

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ατόμων με αναπηρία

Η ελευθερία ενός ατόμου ορίζεται από τη διαφορετικότητά του.


Δημιούργημα της: Dynamic Works
Powered By: EasyConsole CMS