Γνωσιακή Ψυχολογία

Η προ-διάθεση της Συνθετικής Αυτογνωσίας

Η προ-διάθεση της Συνθετικής Αυτογνωσίας

Το πρόγραμμα εμπνέεται από τις βάσεις της γνωσιακής ψυχολογίας και συνδυάζει ένα φάσμα εκφραστικών δυνατοτήτων μέσα από μία κυρίαρχη διάθεση:

 

Την ενεργοποίηση του τριπτύχου σκέψη-σώμα-συναίσθημα.

 

Έχει διαπιστωθεί τόσο στη μελέτη της αυτογνωσίας όσο και στη θεραπεία ότι αυτό που ονομάζουμε δυσκολία ή πρόβλημα σχετίζεται συνήθως με το μπλοκάρισμα ή την παρερμηνεία των πληροφοριών που δεχόμαστε ανά πάσα στιγμή από αυτές τις 3 πηγές ομιλίας: τη γλώσσα της σκέψης, του συναισθήματος και του σώματος.

 

Και οι τρεις πηγές, μιλούν ταυτόχρονα, δηλαδή στέλνουν ένα ερέθισμα, μία πληροφορία.  Το σώμα αντιδρά σε κάθε ερέθισμα, η σκέψη ψάχνει να το εξηγήσει ενώ το συναίσθημα μπερδεύεται στα αντιφατικά μηνύματα αυτής της ενδοεπικοινωνίας.

 

Ο αποστολέας των μηνυμάτων, δηλαδή ο πομπός,  αλλά και ο υποδοχέας τους, δηλαδή ο δέκτης της πληροφορίας, δημιουργούν συχνά μία υπερφόρτωση ενδοεπικοινωνίας, που χάνει ή ταυτίζει τον πομπό με τον δέκτη. Όλες αυτές οι πηγές ομιλίας που τείνουν σε μία επικοινωνία ή απλά μία θέση κατανόησης από τον άνθρωπο, μιλούν ταυτόχρονα και δεν γνωρίζουμε πάντα ή καθόλου τη γλώσσα που μιλάνε.


Το ανείπωτο, λοιπόν, αυτό δηλαδή, που απομένει στο χάος της ενδοεπικοινωνίας με τον εαυτό μας, είναι αυτό, που είτε δημιουργεί συνήθειες συμπεριφοράς ή έκφρασης, είτε διογκώνεται σιωπηλά μέχρι να ξεσπάσει ψυχοσωματικά σε απρόσμενη στιγμή.


Πώς μπορούμε άραγε να αποκωδικοποιήσουμε τις γλώσσες του εαυτού μας και να τις ισορροπήσουμε σε αυτό το κανάλι τρίπτυχης συνεννόησης σκέψη-σώμα-συναίσθημα; Πού συναντά η σκέψη το συναίσθημα και πότε τείνουν να επικοινωνήσουν; Τι συμβαίνει όταν αποκωδικοποιείται η γλώσσα του σώματος;

 

Απαντήσεις από διαφορετικές τεχνικές Συνθετικής Αυτογνωσίας μας οδηγούν σταδιακά στην άποκωδικοποίηση του ανείπωτου. Εκεί, όπου αποκαλύπτεται η αλήθεια και τελικά η θεραπεία.

 


 

 

 

Facebook

Like us on :

Άρθρα
Αντίληψη & Μαθησιακές Δυσκολίες

Η σκέψη μεγαλώνει σαν το σώμα μας;

Σεξουαλική εξάρτηση

Υπάρχει εθισμός στο σεξ;

Έκτρωση...Το τίμημα της σχέσης;

Ο «πελαργός» ήταν ένα ψέμα, όχι ένα λάθος!

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ατόμων με αναπηρία

Η ελευθερία ενός ατόμου ορίζεται από τη διαφορετικότητά του.


Δημιούργημα της: Dynamic Works
Powered By: EasyConsole CMS