Γνωσιακή Ψυχολογία

Γιατί η καρδιά είναι σύμβολο αγάπης και έρωτα;

1 Ιούλ. 2008


Καρδιά σε κάρτα, σε τούρτα, σε σοκολάτα, σε μπαλόνι, σε κόσμημα, σε πίνακα ζωγραφικής, αλλά και καρδιά χαραγμένη σε παγκάκια, σε δέντρα, σε βράχους ή απλά σχηματισμένη στα τζάμια του αυτοκινήτου ή την άμμο. Η καρδιά… το πιο χρησιμοποιημένο και συνηθισμένο σύμβολο αγάπης και έρωτα εξακολουθεί να περνάει μηνύματα σε μικρούς και σε μεγάλους.

 

Πως η καρδιά… μεταφέρει το συναίσθημα;

 

Τα σύμβολα δεν μας επηρεάζουν συνειδητά. Μεταφέρουν μηνύματα που επιδρούν κατευθείαν στο υποσυνείδητό μας. Γι’ αυτό και έχουν τόσο μεγάλη δύναμη. Γιατί συνειδητά, η καρδιά δεν είναι παρά μία εικόνα ή μία έννοια που μπορεί να έχει αμέτρητες εφαρμογές στην καθημερινότητα, από μία διαφήμιση μέχρι ένα σχέδιο σε μπλουζάκι. Υποσυνείδητα, όμως, μεταφέρει το μήνυμα του έρωτα ή της αγάπης, ένα μήνυμα που ο ίδιος ο πολιτισμός και η κοινωνία έχουν καθιερώσει στη ζωή μας καθώς μεγαλώνουμε. Συνήθως, όλα τα σύμβολα μέσα στην ιστορία εμπλουτίζονται με έννοιες μέχρι που γίνονται τόσο δυνατά ώστε χάνεται η πρωταρχική σημασία τους ή η πρώτη χρήση τους και παραμένει τελικά ο συμβολισμός πιο έντονος από το ίδιο το σύμβολο. Μπορεί κανένας να μην γνωρίζει τους λόγους που η καρδιά μεταφέρει συναίσθημα, όμως σε όλους λειτουργεί συναισθηματικά γιατί έτσι έχει «καταγραφτεί» στο υποσυνείδητο. Και δεν έχει συνδυαστεί μόνο με μία έννοια αλλά σίγουρα πολύ περισσότερες. Ας δούμε κάποιες από αυτές:


Το γυμνό αγγελάκι με τα φτερά που κυνηγάει τις καρδιές

 

Ο Έρως. Ο θεός της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας που κυβερνά σαν σύμβολο ολόκληρο τον πλανήτη. Ένας μικρός-μεγάλος θεός που ζωντανεύει στη μυθολογία ως γιος της θεάς Αφροδίτης, της θεάς της ομορφιάς, αλλά και του έρωτα. Αν και η Αφροδίτη είχε πολλές φίλες και βοηθούς τριγύρω της (την Ήβη, τις Χάριτες, τις Ώρες και την Πειθώ), ο γιος της ήταν η μόνιμη συνοδεία της. Ο Έρωτας παρουσιάζεται συχνά με ένα βέλος και φτερά. Σαν ένα μόνιμο «πειραχτήρι», κυνηγάει τις καρδιές των ανθρώπων και στοχεύοντας με το βέλος του προσπαθεί να τους φέρει κοντά.

 

Ο Έρως, σύμφωνα με το Φρόυντ, είναι συνώνυμο της «ενόρμησης για τη ζωή». Με άλλα λόγια, είναι το σύνολο των τάσεων του ανθρώπου για να κατακτήσει ακόμη περισσότερα και να τα διατηρήσει. Σε αυτές τις τάσεις ή ανάγκες περιλαμβάνονται οι σεξουαλικές αλλά και όλες οι διαδικασίες που με κάποιο τρόπο διατηρούν ή εξελίσσουν τον άνθρωπο.

 

Η καρδιά: το όργανο που δίνει ζωή στο σώμα

 

Όλοι γνωρίζουμε τη ζωτική σημασία της καρδιάς για το σώμα μας. Αποτελεί το πρώτο όργανο που λειτουργεί κατά το σχηματισμό του εμβρύου και εκείνο που σταματάει τελευταίο. Η καρδιά είναι λοιπόν ταυτόσημη με τη ζωή. Από αυτή τη λειτουργία και μόνο, η καρδιά συνδυάζεται με τη δύναμη, τη δημιουργία, τη ζωντάνια, την ανανέωση, την αναζωογόνηση. Έννοιες που είναι εξάλλου χαρακτηριστικά της λειτουργίας της καρδιάς και του αίματος που στέλνει σε κάθε σημείο του σώματος. Ο έρωτας «φαίνεται» πολλές φορές από το πόσο επηρεάζει το ρυθμό της καρδιάς. Η ένταση που προέρχεται από το «καρδιοχτύπι» του έρωτα δεν είναι παρά η γενεσιουργή ανάγκη για δημιουργία, ανακάλυψη, κατάκτηση του πόθου για τον άλλο. Επομένως, υποσυνείδητα, η καρδιά γίνεται το πιο αντιπροσωπευτικό σύμβολο του έρωτα.

 

Η θρησκευτική καρδιά, γεμάτη αγάπη και καλοσύνη

 

Αλλά και η αγάπη πηγάζει από την καρδιά. Συμβολισμός που προέρχεται κατά βάση από την καρδιά του Χριστού. Η χριστιανική καρδιά της αγάπης δίχως όρους είναι μία από τις πιο δυνατές «αρχές» που καταγράφει ολόκληρη η ιστορία και επομένως το ανθρώπινο υποσυνείδητο. Το γεγονός ότι μία από τις πληγές του Χριστού κατά τη σταύρωση ήταν στην καρδιά, δημιουργεί την άμεση σύνδεση με τον πόνο από την αγάπη, κάτι που γλωσσολογικά έχει περάσει μέσα από διάφορες εκφράσεις όπως: «μου πλήγωσε την καρδιά», ή «η πληγωμένη καρδιά».

 

Eύη Σύρου


Facebook

Like us on :

Άρθρα
Αντίληψη & Μαθησιακές Δυσκολίες

Η σκέψη μεγαλώνει σαν το σώμα μας;

Σεξουαλική εξάρτηση

Υπάρχει εθισμός στο σεξ;

Έκτρωση...Το τίμημα της σχέσης;

Ο «πελαργός» ήταν ένα ψέμα, όχι ένα λάθος!

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ατόμων με αναπηρία

Η ελευθερία ενός ατόμου ορίζεται από τη διαφορετικότητά του.


Δημιούργημα της: Dynamic Works
Powered By: EasyConsole CMS