Αυτοδιάγνωση με Μουσική

Ημερομηνίες Σεμιναρίου:  27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020


Αυτοδιάγνωση με Μουσική

Επιλέγουμε άλλη μουσική ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση, αλλά και η μουσική μας επιλέγει γιατί κουμπώνει με έναν δικό της τρόπο στην ψυχολογία μας. Κάποια μουσικά κομμάτια μας εκφράζουν χρόνια και όταν τα ακούμε λειτουργούν σαν ηφαίστιο αισιοδοξίας, ενώ άλλα μας βυθίζουν σε προβληματισμούς ή δύσκολες αναμνήσεις. Η μουσική ως μέρος της ζωής μας φέρει μαζί της όλο το παρελθόν μας χωρίς να ρωτά το γιατί και το πώς των καταστάσεων. Το κάνει, απλά, ταξιδευοντας από τον εξωτερικό στον εσωτερικό μας κοσμο.

Πώς μπορούμε άραγε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη μόνιμη σχέση με τη μουσική στη ζωή μας; Μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να "διαβάζουμε" τη μουσική ως ένα ψυχολογικό αποτύπωμά μας; Κι αν ναι, τι αποκαλύπτει αυτή η μουσική για το συναισθηματικό μας κόσμο;

Η Εύη Σύρου μέσα από την ψυχολογία και η Σοφία Καμαγιάννη μέσα από τη μουσική σας προσκαλούν σε ένα εναλλακτικό σεμινάριο που συνθέτει τη δύναμη της μουσικής με τη δύναμη της ψυχολογίας και αποκαλύπτει ένα ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗΣ.

 

Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο βασισμένο σε διαφορετικές ψυχολογικές και μουσικές δράσεις μέσα από τις οποίες εξερευνούμε με ποιους τρόπους τα όργανα (κρουστά και μελωδικά), οι φωνές και το σώμα μπορούν να συμβάλλουν στην αυτοδιάγνωση και την προσωπική ανάπτυξη και την ομαδική μουσική έκφραση και δημιουργία. Τα εργαλεία μας: ο ενθουσιασμός, η φαντασία, η μουσικοθεραπεία, ο αυτοσχεδιασμός, η αυτόματη γραφή, η συλλογικότητα, η σύνθεση, η έκπληξη, το παιχνίδι... μέσα από μία μοναδική σύνθεση έκφρασης του τριπτύχου ΣΚΕΨΗ-ΣΩΜΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ που θα καταλήξει σε μια ψυχολογική συναυλία!

-------------------------------------------------

Στόχοι του σεμιναρίου:

Στο τέλος αυτού του βιωματικού σεμιναρίου θα έχετε... έρθει με την αγαπημένη σας μουσική (3 μουσικά κομμάτια) και θα φύγετε:

- έχοντας στα χέρια σας μία συμβολική παρτιτούρα που θα έχετε εσείς δημιουργήσει και που απεικονίζει την ψυχολογία σας την ημέρα του σεμιναρίου, άρα και τις ανάγκες που προβάλλονται εκείνη τη στιγμή στη ζωής σας.

- έχοντας εκτεθεί σε έναν μοναδικό τρόπο να κάνετε μέσω της μουσικής, ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΗ της ψυχολογίας σας όποτε επιθυμείτε, άρα να οδηγείστε σε αυτοβελτίωση ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας.

 

Δομή του Βιωματικού Σεμιναρίου:

--------------------------------------------------

1ο μέρος: Η μουσική από έξω μου

Στο πρώτο μέρος, μέσα από ασκήσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης των αισθήσεων, αυτοσυγκέντρωσης, αναπνοής, εκπαιδευόμαστε στις 3 γλώσσες του τριπτύχου ΣΚΕΨΗ-ΣΩΜΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Καταλήγουμε σε μία μοναδική αυτοανάλυση μέσα από τα 3 μουσικά κομμάτια που έχουμε φέρει μαζί μας, τα οποία γίνονται οι διαδρομές της αυτογνωσίας μας και αποκαλύπτουν και/ή ανοίγουν θεραπευτικά μονοπάτια του εαυτού μας. Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στη συνέχεια ατομικά και να γίνει μία μόνιμη αυτογνωστική διαδικασία ανά πάσα ψυχολογική στιγμή!

2ο μέρος: Η μουσική από μέσα μου

Στο δεύτερο μέρος, μέσα από ασκήσεις και δράσεις, εκπαιδευόμαστε στην ανάγνωση, στη γραφή, στον αυτοσχεδιασμό και την αναπαραγωγή μουσικών ήχων έξω από την κλασσική μουσική γραφή. Καταλήγουμε συνθέτοντας από το πρώτο μέρος του σεμιναρίου με αυτόματη γραφή τη «μουσική του εαυτού μας» εκείνη τη δεδομένη στιγμή, χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα και/ή λόγο. Η «παρτιτούρα» της μουσικής μας σύνθεσης απεικονίζει την ψυχολογία εκείνης της ημέρας και μας οδηγεί πέρα από τη θεραπευτική της έκφραση σε μία σαφή εικόνα της ενδοεπικοινωνίας του τριπτύχου μας εκείνη τη στιγμή της ζωής μας.

3ο μέρος: Η ψυχολογική συναυλία

Ομαδική Σύνθεση της μουσικής από μέσα μας. Γινόμαστε όλοι μέρος μίας συλλογικής μουσικής σύνθεσης, από τη μουσική του εαυτού μας, στην αίσθηση ενός συνόλου που υπάρχει με εμάς και μπαίνει σε ροή με όλους, όπως ακριβώς η αίσθηση μας από την ένταξη σε οποιοδήποτε κοινωνικό σύνολο!

-----------------------------------------------

Το σεμινάριο απευθύνεται:
 
 
**σε όσους έχουν διάθεση να παίξουν με τη μουσική και να αποτυπώσουν με ένα νέο τρόπο τη συναισθηματική τους ταυτότητα
 
**σε όσους θέλουν να ακούν μουσική και να μπορούν ενίοτε να "διαβάζουν" την ψυχολογία τους
 
**σε όσους ακούν συστηματικά ένα μουσικό κομμάτι για να αναπολήσουν το συναίσθημα εκείνης της στιγμής (θα μάθουν τι σημαίνει τελικά αυτό)
 
**σε άτομα που κάνουν ήδη ψυχοθεραπεία (η τεχνική αυτοδιάγνωσης που θα εκτεθούν θα προσθέσει στην αυτογνωσία τους)
 
**σε ειδικότητες όπως μουσικοί, παιδαγωγοί, ηθοποιοί, χορευτές, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι (θα μάθουν τεχνικές για τη βελτίωση της ομάδας τους και του εαυτού τους)
 
** σε όλους όσους δυσκολεύονται να απελευθερωθούν είτε λεκτικά είτε σωματικά. Ντροπές σε κοινωνικό σύνολο, δυσκολίες σε στιγμές χορού, αναστολές σε φιλικό ή οικογενειακό επίπεδο όταν προκύπτουν διαφωνίες, φόβοι απόρριψης από τον τρόπο έκφρασης (θα μάθουν τα κλειδιά για το άνοιγμα της εκφραστικότητάς τους)

 

Το σεμινάριο συνοντίζουν παράλληλα: Εύη Σύρου, Γνωσιακή Ψυχολόγος, Doctorante Université Lumière Lyon2 & Σοφία Καμαγιάννη, Μουσικοσυνθέτις

Ημερομηνία Σεμιναρίου: 27 Ιουνίου 2020

Τόπος διεξαγωγής: Συνθετική Αυτογνωσία, Μυκηνών 11, Κεραμεικός 10435

Διάρκεια: 5 ώρες 16.00-21.00

Ώρα προσέλευσης: 16.00

Μέγιστος αριθμός ατόμων: 16 (τηρείται σειρά προτεραιότητας)

----------------------------------------------------

Απαραίτητα:

- 3 Μουσικά κομμάτια που θα φέρετε εσείς σε cd ή στικάκι, ανεξάρτητα από τη γλώσσα. Αν επιλέξετε μόνο ορχηστρική μουσική, φέρνετε οπωσδήποτε τους τίτλους. Αν επιλέξετε με στίχους, φέρνετε εκτυπωμένα τα λόγια σε οποιαδήποτε γλώσσα, αρκεί εσείς να την καταλαβαίνετε.

-  Άνετα ρούχα & κάλτσες

- Δεν είναι υποχρεωτικές μουσικές γνώσεις.

- Όλα τα μουσικά όργανα για τον αυτοσχεδιασμό παρέχονται από τη Σοφία Καμαγιάννη. Όμως, αν δουλεύετε ένα προσωπικό σας μουσικό όργανο θα ήταν ενδιαφέρον να το φέρετε.

-----------------------------------------------------

Πληροφορίες & Εγγραφές:

* 2103475071  (αφήνετε τα στοιχεία σας στον τηλεφωνητή αν δεν μιλήσουμε)

* 6932442722

* [email protected]

Δίνονται βεβαιώσεις συμμετοχής

--------------------------------------------------------

Καλή μουσική αντάμωση!

--------------------------------------------------------

Λίγα περισσότερα για εμάς:

Η Εύη Σύρου σπούδασε Ψυχολογία στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας (Deree College) και μεταπτυχιακά, Κοινωνική Ψυχολογία Διαπολιτισμικών Δομών στη Γαλλία.

Επικεντρώθηκε στην έρευνα της αλληλεπίδρασης συναισθηματικής και νοητικής διαδικασίας σε μεταπτυχιακό επίπεδο, όπου εφάρμοσε τη θεωρία της Συναισθηματικής Νοημοσύνης σε Ομάδες Καλλιτεχνών και Ψυχαναλυτών.

Μέσω της ερευνητικής ομάδας LEACM και υποτροφία του πανεπιστημίου Université Lumière Lyon2 προχώρησε την έρευνα σε διδακτορική διατριβή συνεργαζόμενη με το HAY GROUP της Βοστόνης και της Αθήνας, ερευνώντας πιο συστηματικά την επίδραση του κοινωνικού ρυθμού στη διαμόρφωση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης.

Εξειδικεύτηκε, παράλληλα, στη γαλλική μέθοδο διάγνωσης, θεραπείας και αυτογνωσίας Photolangage (μέθοδος βασισμένη στη φωτογραφία), στο Ψυχόδραμα (μέθοδος βασισμένη στην υποκριτική), την τεχνική αντιμετώπισης του άγχους autogenic training (μέθοδος βασισμένη στην αντίληψη βιολογικής ισορροπίας μέσω release) και τη γνωσιακή διάγνωση & θεραπεία μαθησιακών δυσκολιών (μέθοδος βασισμένη στις μελέτες του PIAGET).

Από το 2003, εργάζεται στην Ελλάδα όπου δραστηριοποιείται στο χώρο της ψυχολογίας με ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπείες στις οποίες εισάγει συνθετικά, διαφορετικές προσεγγίσεις έκφρασης με στόχο την αλληλεπίδραση και ενεργοποίηση του τριπτύχου: «σκέψη – σώμα - συναίσθημα». Δημιούργησε τη θεραπευτική προσέγγιση της Συνθετικής αυτογνωσίας που εφαρμόζεται πλέον συστηματικά σε κάθε θεραπεία.
Διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Αθήνα και στην επαρχία σε συνδυασμό με αθλητικές δραστηριότητες σε βουνό ή θάλασσα. Αρθρογραφεί περιοδικά στην Ελλάδα και την Γαλλία και εισηγούνταν για 5 χρόνια στο ειδικό πρόγραμμα έκφρασης μέσω role playing “GLOBAL ASSIMILATION” στο πανεπιστήμιο του ST Etienne.
Το 2010 ξεκίνησε να συμμετέχει ως μέλος του οργανισμού AFCEA στα ετήσια συνέδρια του ΝΑΤΟ με προσωπικό στόχο την εισαγωγή της ψυχολογίας & των κοινωνικών επιστημών στους διεθνείς οργανισμούς και την προώθηση του ανθρωπιστικού παράγοντα στις παγκόσμιες δομές.
Το Μαίο του 2011 εγκρίθηκε με την επίσημη συνεργασία του Fabrice Bak από τη Λυών να εκπαιδεύει ειδικούς στην Ελλάδα στη γαλλική μέθοδο διάγνωσης & θεραπείας Μαθησιακών Δυσκολιών με τη μέθοδο PIAGET. Επίσης, το Δεκέμβριο του 2011 πήρε την άδεια από τον Jean Babtiste για την εκπαίδευση στη χώρα μας ειδικών στη γαλλική μέθοδο διάγνωσης & θεραπείας Photolangage.
Παράλληλα με την ψυχολογία, η Εύη Σύρου έχει παρακολουθήσει 1 χρόνο μαθήματα υποκριτικής στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας, 2 χρόνια στο θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Ρέντη με 3 συμμετοχές σε παραστάσεις, 1 χρόνο Σύγχρονο Χορό στο Πανεπιστήμιο Université Lumière Lyon2 , 2 χρόνια Σωματικό Θέατρο & Αυτοσχεδιασμό στην ομάδα Άτροπο με 1 συμμετοχή σε παράσταση και 7 χρόνια Capoeira. Από το 2010 ασχολείται παράλληλα με την αγωνιστική Ιστιοπλοϊα.

-----------------------------------------------------

H Σοφία Καμαγιάννη σπούδασε πιάνο, θεωρητικά, κλασσικά κρουστά, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο, σύγχρονη σύνθεση (MMus,Goldsmiths College – University of Londοn) και μαθηματικά (Πανεπιστήμιο Πατρών, ΜA, Πανεπιστήμιο Leeds).

Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια, μεταξύ των οποίων το ετήσιο σεμινάριο μουσικοθεραπέιας (Νordoff-Robbins, 2009, Aθήνα), το καλοκαιρινό σεμινάριο «Music and Dance Education: Orff Shulwerk» (1999, Salzburg), καθώς και σεμινάρια με τους C.Landini και W.Hartmann- σύνθεση,J.Richards - Dirty Electronics,  Μ.Μελιγκοπούλου - διεύθυνση χορωδίας, Ζαν Ζακ Λεμέτρ- performance, Therees Hibbard διεύθυνση χορωδίας και body singing.

Τα μουσικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα και συνεργάζεται με καλλιτέχνες διαφορετικών κατευθύνσεων. Χρησιμοποιεί συχνά ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα έργα της σε συνδυασμό με ακουστικά όργανα.   Έχει συνεργαστεί με σημαντικά μουσικά σύνολα (Kreutzer Quartet, Καμεράτα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, παιδικη-νεανική χορωδία Rosarte, University of Baltimore Symphony Orchestra, L’Αnima , Κρούσσις, κ.ά.) Έργα της  ενόργανης μουσικής και ηλεκτροακουστικά έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, την Αγγλία (Λονδίνο),την Ιταλία (Val Tidone, Piacenza), την Ολλανδία (Άμστερνταμ), το Λουξεμβούργο και τις ΗΠΑ ( Βαλτιμόρη, Βιρτζίνια,Arizona).

Έχει γράψει τραγούδια, μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις (Εθνικό Θέατρο, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, Θ.Ο.ΕΠ.Π, κλπ) για ταινίες μικρού μήκους και video art,  για εγκαταστάσεις (installations) και για παραστάσεις χορού. Έγραψε τη μουσική για τις τραγωδίες «Πέρσες» (ΚΘΒΕ, 2014) και «Αγαμέμνων» (ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης,2013) σε σκηνοθεσία Ν.Κοντούρη.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη δημιουργία πολύτεχνων παραστάσεων. Σημαντική στιγμή της το έργο «Πέρασα…» (2018), μικτό θέαμα-ακροάμα πάνω στην ποίηση της Κικής Δημουλά (θέατρο Τζένη Καρέζη, Μέγαρο Θεσσαλονίκης, σύνθεση-σκηνοθεσία)

 Έχει λάβει μέρος σε πολλά μουσικά σχήματα και παραστάσεις (πιάνο, ενορχήστρωση) με εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και θέατρα

‘Έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς ως μουσικοπαιδαγωγός και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ και η Στεγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ειδικότερα το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται σε ομαδικές δράσεις μουσικής έκφρασης όλων των ηλικιών.

Δίδαξε μουσική σύνθεση σε τριετή μετεκπαιδευτικό κύκλο μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff (σχολή Μωραίτη) και ρυθμολογία (μέσα από το βίωμα) στο Opera Studio

του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Διδάσκει και διευθύνει τη χορωδία του Πολιτιστικού συλλόγου "Αγγ. Σικελιανός" στην Ηλιούπολη.

 

 


Facebook

Like us on :

Άρθρα
Ποια ψυχολογία θα κερδίσει την καραντίνα

Όλοι οι άνθρωποι που ρωτώ αν φοβούνται για τον κορωνοϊό μου λένε «εγώ δε φοβάμαι για εμένα… φοβάμαι ...

Μένουμε σπίτι, αλλά βγάζουμε έξω το φόβο μας!

Ο φανταστικός κίνδυνος του κορωνοϊού είναι ο πιο επικίνδυνος γιατί χτίζει τα θεμέλια για μία ...

Η μάχη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Πώς θα γλυτώσετε τα παιδιά σας μέσα στην καραντίνα από το σύνδρομο του playstation. Ένα παιχνίδι ...

Αντίληψη & Μαθησιακές Δυσκολίες

Η σκέψη μεγαλώνει σαν το σώμα μας;